Pretraživanje

[__LOGIN__]

Turističko planinarska staza - Via Brattia

28.05.2021.

Turističko planinarska staza - Via Brattia
Magazin HotSpots donosi priču o Via Brattia:
 
Nakon dvije godine priprema i zastoja zbog pandemije, VIA BRATTIA je konačno spremna!
 
VIA BRATTIA je zajednički projekt svih turističkih zajednica otoka Brača, općine Nerežišća i Pučišća te Planinarskog društva “Profunda”. TZ Splitsko – dalmatinske županije sufinancirala je ovaj projekt za kojeg smo sigurni da će doprinijeti aktivnom turizmu na otoku Braču, posebno u pred i posezoni.
 
U duljini 140 kilometara povezano je 12 najatraktivnijih lokacija otoka i većinu njegovih pitoresknih mjesta. Via Brattia izazov je za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem. Kreće od središta Supetra i prolazi kroz Mirca, vodi putem prema Sutivanu na kojem je crkvica sv. Spiridona, potom prema jugozapadnom dijelu otoka – Bobovišćima sa crkvicom sv. Martina, Ložišćima i Milni.
 
Slijedi južna strana s uvalom Smrka i jedinstvenom Pustinjom Blaca, pa Farska i Murvica pored koje je Zmajeva špilja, potom Bol sa Zlatnim ratom. Staza vodi prema istoku kroz Polsmrčevik, dalje do Sumartina na istočnoj punti otoka na kojoj je Franjevački samostan, potom do uvale Rasotica i ponovo na sjevernu stranu do Povlja s bazilikom sv. Ivana i Pučišća s poznatom Klesarskom školom, pa do Lovrečine s ostacima bazilike sv. Lovre, kroz Postira i dalje do rimskog lokaliteta Mirje te ambijentalnog Škripa u kojem je Muzej otoka Brača. Iz Škripa se ponovo spušta prema Supetru iznad kojeg je crkvica sv. Luke… Neprocjenjivo iskustvo.
S obzirom da je staza kružna, markirana je u oba smjera te se na nju može krenuti iz bilo kojeg od gore spomenutih naselja, jednostavno prateći markaciju plavo – bijele boje.
 
Preporučujemo vam da pješačke dionice odrađujete na način da spavanje predvidite u nekom od naseljenih mjesta kroz koje prolazi Via Brattia i u njima obnavljate zalihe vode i hrane. 
 
 
STVARAJTE VRIJEDNE USPOMENE – OSVOJITE SLIKU SV JURJA – ZAŠTITNIKA OTOKA BRAČA
 
Na vidnom mjestu na svakom od lokaliteta označenim brojevima od 1 do 12 nalazi se pečati. Pečat treba otisnuti na za to predviđeno mjesto na zadnjoj stranici karte koje možete preuzeti u nekom od Turističko – informativnih centara na otoku Braču (Supetar, Sutivan, Milna, Bol, Postira, Pučišća, Sumartin). 
 
Svakako imajte sa sobom tekućinu za pečat. Mjesto za pečat obilježeno je brojkom lokaliteta. Jednom kad obiđete svih 12 lokaliteta i pažljivo udarite sve pečate na zadnjoj stranici karte, pred vama će se stvoriti grb otoka Brača odnosno slika Sv. Jurja, zaštitnika otoka Brača kako ubija zmaja. 
 
Tu sliku možete uokviriti i dobiti suvenir s ovog putovanja i podsjetnik na, nadamo se, lijepo i nesvakidašnje iskustvo s otoka Brača.
 
Kartu staze, na kojoj su predviđena mjesta za pečate možete predignuti u svim Turističko – informativnim centrima turističkih zajednica na otoku Braču.
 
Cijeli članak na OVOM linku.
 
Kalendar događanja